Червень

1

червня

Справа Бейліса

Якби третина присяжних, які голосували за виправдання Бейліса, проголосували проти, то лишилось би ⅔ і це була б половина усіх присяжних. Отже ⅔ = 12 : 2 = 6. Тоді ⅓ це 6 : 2 = 3, а всього присяжних, які голосували за виправдання Менделя Бейліса 3 × 3 = 9 осіб. Проти було лише 12 — 9 = 3 присяжних.

Фільм Справа Менделя Бейліса. Стаття і книга про цю справу.

 

2

червня

Завод «Гретер і Криванек»

За місяць Іван їздить трамваєм 24 дні, двічі за день. Порахуймо, скільки він витрачає на проїзд: 3 × 2 × 24 = 144 копійки = 1,44 рубля, що складає 1,44 / 30 × 100% = 4,8% від зарплати.

Від Гретера до «Більшовика»: як київський завод став найкрутішим підприємством

3

червня

Сараєвське вбивство

Якщо мобілізували кожного 21-го, це означає, що 20 осіб з 21 не були мобілізованими. Отже ми можемо розділити усе населення на 21 частину і 20 частин — не будуть мобілізованими, а одна частина — буде.

Отже, у війні брала участь: 1 500 000 000 : 21 = 71 428 571 особа.

Два постріли, що спричинили світову війну. Про Сараєвське вбивство

Дуже спрощено про Першу світову. 

4

червня

Союзи Першої світової

Антанта: Російська імперія, Велика Британія та Французька республіка.

Троїстий союз: Німецька імперія, Австро-Угорська імперія та Королівство Італія.

Союз центральних держав: Німецька імперія, Османська імперія, Австро-Угорська імперія та Болгарське царство.

Dizayn_bez_nazvi.png

Як і чому спалахнула Перша світова війна? Перша світова війна і УкраїнаПерша світова війна в карикатурах.

5

червня

Галицька битва

Втрати росії за її ж оцінкою: 190 000 + 40 000 = 230 000, що збігається з оцінками Австро-Угорщини. Втрати Австро-Угорщини за оцінками росії 300 000 + 100 000 = 400 000, що на 80 000 перевищує її власну оцінки.

Як і чому у Першій світовій посипався російський фронт. Серпень 1914-го: битва за Галичину.

Україна у Першій світовій: кавалерія, авіація, окупація Галичини.

6

червня

Українські січові стрільці

Російське військо тричі штурмувало верхівку гори, висотою 947 — 577 = 370 м, тобто загальний підйом, який здійснило російське військо склав: 3 × 370 = 1110 м.

День в історії. Створення "Січових Стрільців".

Українські Січові Стрільці.  

Зародок модерного українського війська.

Що якби не Січові стрільці?

7

червня

Брусиловський прорив

З 4 червня до 20 вересня пройшло 26 (червень) + 31 (липень) + 31 (серпень) + 20 (вересень) = 108 днів.

Швидкість просування військ: 120 / 108 ≈ 1,1 км/день.

Верденська битва. Битва на Соммі

Україна у Першій світовій: Брусиловський прорив, Румунський фронт

8

червня

Василь Вишиваний

Для вивчення української мови, здібному учню знадобиться 10 × 60 = 600 годин.

Якщо приділяти 3 години на день, то мову можна вивчити за: 600 : 3 = 200 днів.

"(Не)знані". Василь Вишиваний, Wilhelm Habsburg.

Розсекречені документи про Василя Вишиваного.

9

червня

Хімічна зброя

Перейдемо до спільних одиниць вимірювання:

0,03 мг/л = 0,00003 г/л.

Один хімічний заряд смертельним вмістом іприту уражатиме простір 350 : 0,00003 = 11 666 667 л повітря = 11 667 м³.

Гірчичний газ під Іпром.

Повсякдення Першої світової.

10

червня

Лютнева революція

З 24 лютого до 3 березня минуло: 5 днів лютого + 3 дні березня = 8 днів  —  трохи більше тижня минуло з початку перших протестів до зречення Ніколая ІІ

Крах великої Російської імперії.

Як починалась Лютнева революція.

11

червня

Українська маніфестація

Припустімо, що після виготовлення прапорів, тканини не лишилося (використали всю).

Площа одного прапора складає 2 × 3 = 6 м².

Площа одного сувою тканини одного кольору склала 120 × 2,5 = 300 м². Площа купленої тканини (обох кольорів) склала 2 × 30 × 300 = 18 000 м².

З усієї тканини виготовили 18 000 : 6 = 3 000 прапорів.

Українська революція 1917-1921 років: що треба знати? Правильний прапор України. Чи треба перевертати?

12

червня

Більшовицький переворот

Спочатку переведемо вкладену німецьким штабом суму в долари 30 млн. марок : 6 = 5 млн. доларів.

За сучасним курсом ця сума становила б:

5 × 26 = 130 млн. доларів.

7 листопада: Як Лєнін і більшовики захопили владу. Більшовицький переворот, початок громадянської війни. 

 

13

червня

Центральна рада

Приймемо ціну кави за одиницю, тоді ціна чаю  —  3 одиниці.  8 фунтів кави коштуватиме 8 таких одиниць, а 4 фунти чаю: 4 × 3 = 12 одиниць.

Разом 8 + 12 = 20 одиниць, які становлять 12 рублів.

Отже вартість однієї одиниці 12 : 20 = 6 : 10 = 0,6 рубля = 60 коп  —  і це ціна кави.

А ціна чаю становить 3 одиниці, тобто 3 × 60 коп = 1 руб 80 коп.

Українська революція 1917-1921. 

Створення Української Центральної Ради

Історик не політик? Грушевський розбудив країну... і приспав.

14

червня

Харків перша столиця

За рік робітник харківського заводу заробляв 0,73 × 300 = 219 рублів.

Проте, у році 365 (або 366 днів), тому за день він міг витратити: 219 / 365 = 0,6 рубля або 60 копійок. 

УНР, кривавий терор, постійна зміна влади.

Харків перша столиця. Більшовизм і "українське питання". Совєтська Україна у 1920 роках.

15

червня

Бій під Крутами

Втрати більшовиків: (528 ×10) : 16 = 330 осіб.

Тепер можемо знайти, скільки українських героїв полягли під Крутами: 330 : 3 = 110 осіб.

День пам'яті героїв Крут у проєкті MemoryCraft.

Бій під Крутами. Аскольдова могила – місце перепоховання учасників бою під Крутами. 

Як виглядав український воїн під Крутами.

Бій під Крутами 100 років потому. Про фільм Крути 1918.

16

червня

Берестейський мир

Загальна вага всіх перевезених продуктів: 65 × 54 = 3510 тонн.

Ми знаємо співвідношення продуктів, з нього ми можемо вирахувати кількість частин 5 + 3 + 2 + 20 = 30 частин.

Оскільки 30 частинам відповідає 3510 тонн, то на 1 частину припадає 3510 : 30 = 117 тонн.

Тепер можемо дізнатися, скільки тонн кожного продукту надіслала УНР цим потягом:

М'яса — 117 × 5 = 585 тонн.

Цукру — 117 × 3 = 351 тонну.

Овочів — 117 × 2 = 234 тонни.

Зерна — 117 × 20 = 2340 тонн.

Брест-Литовські мирні договори: визнання УНР, поразка РСФСР. Берестейський мирний договір 9 лютого 1918 року. Ще про Берестейський мир

17

червня

Гетьманат Скоропадського

Визначимо кількість днів в місяцях, коли гетьман був при владі:

Квітень — 2 дні; травень, липень, серпень, жовтень = 30 × 4 = 120 днів; червень, вересень, листопад = 31 × 3 = 93 дні; грудень — 14 днів.

Отже, Скоропадський був при владі 2 + 120 + 93 + 14 = 229 днів.

Павло Скоропадський: еволюція «не надто переконаного українця». Гетьман Павло Скоропадський: від самостійності до федерації

Скоропадський і Крим. Від протистояння до приєднання.

Корупція в УНР у подкасті Без оголошення війни.

18

червня

Георгій Нарбут

Оскільки 10 — вдвічі більше за 5, 50 — в 10 разів більше за 5, а 100 в 20 разів, то щоб 500-гривневу купюру можна було розміняти на усі чотири купюри з меншим номіналом, має знайтись таке ціле число х, за якого справдиться рівність х + 2х + 10х + 20х = 500, тобто 33х = 500. Оскільки 500 на 33 націло не ділиться, то такий розмін неможливий. 

Проте, розміняти 500 грн можна, якщо не використовувати усі пропоновані купюри. Наприклад: взяти 5 купюр по 10 грн, 1 по 50 грн і 4 по 100 грн — це буде 10 купюр на суму 500 грн.

Звідки походить тризуб. Тризуб — малий герб України.

Дивіться, митець! Георгій Нарбут. Інтелігентське товариство на Золотих воротах.

Українська абетка Георгія Нарбута. Реконструкція знищеного 1933 року «Нарбутівського Збірника»

19

червня

Листопадовий чин

Визначимо чисельність українців і поляків на території ЗУНР:

6,2 × 71% = 6,2 × 0,71 = 4,4 млн. українців 

6,2 × 14% = 6,2 × 0,14 = 0,87 млн. поляків

На території ЗУНР українців проживало більше на 4,4 — 0,87 = 3,53 млн.осіб.

Листопадовий чин: як постала Західно-Українська Народна Республіка. Війна за Галичину й Волинь: чому українці програли полякам?

Доленосний 1918.

20

червня

Землю – селянам

Визначимо скільки людей проживали в селі: 10 × 12 + 14 × 10 + 8 × 14 = 120 + 140 + 112 = 372 людини.

Поділимо площу маєтку на всіх мешканців села: 93 : 372 = 0,25 десятини мав отримати кожен мешканець.

Тепер можемо визначити, скільки землі отримає кожна родина:

- родина з 10 членів отримає 0,25 × 10 = 2,5 десятини землі;

- родина з 14 членів отримає 0,25 × 14 = 3,5 десятини землі;

- родина з 8 членів отримає 0,25 × 8 = 2 десятини землі.

Земельний переділ. Землю – селянам? Сто років невирішеності аграрного питання в Україні.

Загарбання України більшовиками.

21

червня

Іспанка

Знайдемо чверть від однієї п’ятої: ¼ × ⅕ = 1/20 населення світу померла від іспанки.

Або у відсотках: 20% (⅕) від 25% (¼) населення землі: 0,2 × 0,25 = 0,05 або 5% населення світу

Пандемії в історії людства.

Іспанський грип у 1918 році вбив більше людей, аніж Перша світова війна. П'ять українських історій про пандемію "іспанки".

22

червня

Панцерники УНР

Об'єм всієї використаної сталі (товщину листів зводимо до метрів): 

2,4 × 6 × 0,03 × 6 листів + 2,4 × 6 × 0,045 × 1 лист + 2,4 × 6 × 0,02 × 2 листи = 2,4 × 6 × (0,18 + 0,045 + 0,04) = 14,4 × 0,265 = 3,816 м3.

Тепер можемо знайти вагу броні: 7800 × 3,816 = 29 764,8 кг.

Реконструкція панцерника.

Всі воюють проти всіх: розпал громадянської війни.  

Українська громадянська війна: Винниченко та Петлюра проти Скоропадського.

23

червня

Злука УНР і ЗУНР

Визначимо кількість учасників живого ланцюга:

771 000 : 1,2 = 642 500 осіб.

Прийняття акта злуки на Софіївській площі.

Українська хвиля 22 січня 1990 року.

Фастівський Музей Злуки УНР та ЗУНР.

24

червня

Директорія

Визначимо відстань, яку здолала Директорія: 310 + 50 + 120 + 100 + 280 + 280 + 380 = 1520 км.

Петлюра — це капітан, який до кінця залишався на містку на кораблі під назвою "незалежна Україна" 

«У вагоні Директорія, під вагоном територія».

instagramfacebookyoutube

Контакти

valency.rethink@gmail.com

+380 (63) 261 93 43